Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Zonnepanelen omvormer dynamisch energiecontract

Waar moet je zonnepalen omvormer aan voldoen om klaar te zijn voor de toekomst?

Een zonnepanelen omvormer van de toekomst is een hybride omvormer voor zonnepanelen en een thuisbatterij in één. 

Anders dan een retrofit omvormer kan een hybride omvormer je toekomstige batterij direct voeden met DC stroom vanuit je zonnepanelen zonder dat dit eerst van DC naar AC stroom wordt omgezet en weer van AC naar DC. Hiermee voorkom je twee maal de circa 2,5 procent verliezen aan het omzetten van de stroom.

 

Waar moet je verder opletten bij de keuze van je hybride omvormer?

Stel je hebt een accu die je maximaal kunt laden met 5 KW en je zonproductie is op een gegeven moment 6KW dan zou het afhankelijk van de dan geldende stroomprijzen interessant kunnen zijn dat je de overtollige 1 KW terug levert aan het net of je dit niet wilt door negatieve stroomprijzen. Het terug leveren van deze 1KW extra productie is niet met iedere omvormer mogelijk. Het is belangrijk om dit na te vragen bij je installateur bij het maken van de juiste keuze. De ontwikkelingen gaan snel en een merk dat dit momenteel niet kan zal dit met een mogelijke versie omvormer wel kunnen. Wanneer je hier niet op let kun je toekomstig rendement verliezen.

 

Keuze vrijheid tot merk onafhankelijke thuis batterij en andere opslag systemen.

Bij het kiezen van de hybride omvormer dien je op te letten of je bij het merk omvormer wel of niet verplicht bent om een batterij van het zelfde merk als de omvormer te moeten kopen (vendor lock). Hierdoor beperkt je je toekomstige keuze en kom je wellicht tot een duurdere verrassing te staan. Mocht je al een systeem hebben met optimizers (schaduwvlakken op je dak) dan is het vanzelf sprekend dat je bestaande installatie mogelijk ook de keuzevrijheid van je nieuwe hybride omvormer beperkt.

 

Meten van je eigen verbruik voor sturing op tarieven. 

Wanneer je je hybride omvormer wilt aansturen op basis van een dynamisch energiecontract zijn er drie setpoints belangrijk:

1: Het terug leveren van stroom levert geld op: Productie

2: De stroomprijs is negatief, het kost geld om terug te leveren maar het is duurder om je stroom later terug te kopen door energie belasting en marge voor je energie leverancier. Op dit moment wens je exact genoeg energie op te wekken en niets terug te leveren.

3: De stroomprijs is dusdanig negatief dat je zelf niets wilt produceren maar geld krijgt door stroom af te nemen van het net. Productie staat hierbij dus uit.

 

Voor 1 en 3 kun je eenvoudig schakelen op basis van setpoints (tarieven). Echter, in het geval van punt 2 dien je real-time te meten wat het stroomverbruik is op dat moment zodat de omvormer geknepen kan worden naar de hoeveelheid zonneproductie die aansluit bij je huidige verbruik. Zolang je nog kunt salderen zal dit niet zo snel gebeuren en bij zakelijke contracten waarbij lagere kosten en energie belasting doorberekend worden (afhankelijk van energie belasting staffel). Echter wanneer je in de toekomst niet meer kunt salderen zullen deze omslagpunten vaker behaald worden.  Ieder jaar begint de teller van de energie belasting tarieven op 0 en over de eerste en de 2e staffel zijn momenteel gelijk. De omslagpunten zijn afhankelijk van de staffel waarin je valt op het moment van schakelen. Het is daarom ook belangrijk dat je slimme systeem weet hoeveel kWh je hebt verbruikt vanaf 1 januari van dat jaar. De overheid heeft al een grens aangegeven van 2.900 kWh tussen de eerste en tweede staffel. Vanaf 10.001 kWh zijn de kosten voor de energiebelasting lager. Al wordt dat door de meeste particulieren niet behaald. En eigen opwek en verbruik maakt het nog lastiger om de 10.001 kWh te halen. Dan moet je denken aan twee EV`s en elektrisch verwarmen.

 

Hoe wordt het huidige verbruik gemeten?

Het meten van eigen verbruik kan door middel van een koppeling P1 meter wanneer je een recente DRSM 5.0 slimme meter hebt. Daarvan wordt het verbruik iedere seconde gemeten.  Heb je een oudere slimme meter of een grotere aansluiting dan 3x80A dan dienen er meetspoelen geplaatst te worden binnen de meterkast. Deze spoelen werken real-time zodat de opwek van je panelen maar ook de benodigde stroom vanuit je batterij wanneer je meer verbruikt dan er zonnepaneel productie is op dat moment.

 

Aansturing van je hybride omvormer op basis van onbalans.

Mocht je aangesloten bij een energie maatschappij dat een virtual powerplant heeft gecreëerd dan kun je ook profiteren van de hoge vergoedingen die betaald worden om ons energienetwerk stabiel te houden. Hierbij wordt op locatie een gateway geplaatst die instructies ontvangt wanneer je je zonnepanelen automatisch dient af te schalen en bijvoorbeeld energie kunt leveren via je aangesloten accu. De gateway stuurt dan instructies via doorgaans Modbus RS-485 naar je omvormer die daarna het werk automatisch uitvoert. Je energie leverancier rekent doorgaans 15 procent commissie voor deze dienstverlening. Het is belangrijk om uit te zoeken welk model zij toepassen. De vergoedingen op de onbalans markt zijn minder goed voorspelbaar en worden per kwartier bekeken en doorgestuurd naar je gateway. Je thuisbatterij of zonnepanelen dienen dan snel en met een interval van 1 minuut bij te springen of vermogen afnemen van het net om dit stabiel te houden. Je kunt ook denken aan het verwarmen van een flinke boiler zodat je betaald kunt worden voor het verwarmen van het water. Je wilt een flexibel systeem waarbij je opwekkers en verbruikers als de laadpaal, boiler, warmtepomp, zonnepanelen en thuisbatterij centraal op de juiste momenten aangestuurd kunnen worden. Hiervoor dient het systeem samen te werken en automatisch de juiste beslissingen voor je te maken. Dit voor het hoogste rendement en stabiliteit van ons stroom netwerk. Op dit moment zijn de vergoedingen relatief hoog en het is zien wat de toekomst gaat brengen wanneer er meer opslag capaciteit en een meer flexibel systeem zal ontstaan.

 

Je batterij als noodstroom buffer gebruiken: SPS, UPS en EPS

Een thuis batterij die leeg is kan jou niet helpen op het moment de stroom uitvalt. Zo zou je bijvoorbeeld een deel van je batterij beschikbaar kunnen houden als noodstroom buffer. Dit hangt natuurlijk af van je verbruik en het seizoen en het mogelijke risico dat je loopt. Zijn er werkzaamheden aan het stroomnet gepland dan kun je hiervoor vooraf rekening houden en je instellingen wijzigen. Voor onverwacht momenten is het zaak hoe snel er energie geleverd dient te worden. Gaat dit automatisch direct, na een aantal seconden of dien je zelf een handmatige knop in de meterkast om te zetten. Bij verschillende partijen kun je bijvoorbeeld 50 procent van je batterij reserveren voor handelen en de andere helft als zekerheids buffer. Voor uitleg over SPS, UPS en EPS verwijzen wij je graag naar de volgende Youtube video van Full energy Torhout

 

Hieronder afbeelding van voorbeeld meetspoel en  een aanstuurbare gateway.

 

Meetspoel en Next Energy Gateway

Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.

Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.

Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.

Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.

Smart Home

Smart home

-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is

Stroom opslaan

Is een (thuis) batterij een goede oplossing?

Huis met boiler voor tapwater

Warm water opslaan

-binnenkort-Energie opslaan voor warm water op de goedkope momenten van de dag

Huis met warmtepomp met buffer

Slimmere warmtepomp

-binnenkort-Slimme algoritmes en buffers

Slim auto laden

Slim Auto laden

Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2 

Zonnepanelen en dynamische stroom

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen icm. dynamische stroom

Hoe dynamisch is je stroomverbruik

Flexibel gebruik?

Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?

Huis met bespaar smiley

Energie besparen

-binnenkort-Hoe ik thuis 30% energie bespaart heb

Green energie - Green Icon

Ben jij er klaar voor  om 50-42% te besparen op je energierekening?

Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 50% en voor gas 42% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2023.