Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Home » Dynamische energie tarieven gas en stroom

 Dynamische energie tarieven gas en stroom:

De dynamische energie tarieven van gas en stroom gaan op en neer, welke prijs betaal jij op basis van de beursprijs voor je gas en stroom?

In onderstaande tabellen bieden wij je een beetje hulp om snel te bepalen welke prijs jij bepaald voor je dynamische energie tarieven voor gas en stroom. Wanneer je uitgaat van de kale dynamische stroom en gas prijs en de gemiddelde marge van de dynamische energie leveranciers is de prijs die jij betaald makkelijk te berekenen. Zowel de energie belasting voor gas als stroom is een vast bedrag inclusief BTW. Dit geld ook voor de opslag voor marge van de dynamische energie leveranciers.

Dynamische energie stroom uurprijs tarieven per kWh:

Uurprijs stroom inclusief BTW + 0,1312 cent per kWh (2024)

 

Dynamische energie gas dagprijs tarieven per M3 / Kuub:

De gas beursprijs wordt berekend op basis van Megawattuur.  Eén M3 / Kuub gas bevat in Nederland volgens afspraken in de wet circa 9,8 kWh energie voor geheel Nederland. 

Neem de dagprijs van de Leba spotmarkt inclusief BTW. Vermenigvuldig deze met 0,98 en tel hier 0,7065 bovenop. Deze kosten zijn de energiebelasting en marge inclusief BTW die door de meeste dynamische gas aanbieders wordt aangeboden.


Voorbeeld berekening gasprijs:

Op 10 januari 2024 is de gasprijs volgens de beursprijs € 0,36 inclusief BTW

Formule: = (0,98 X 0,36) + 0,7065 maakt een prijs van € 1,0593 per M3.

 

Welke kosten komen hier nog bij?

Bovenop de marktprijs die elke dag wijzigt komt nog de marge die berekend wordt door de dynamische gas leverancier van jou keuze.  De verschillen zijn hierbij vrij groot: van 5,911 tot maar liefst 14,608 cent per M3. Het is dus belangrijk om op te letten bij wie je je contract onderbrengt. Uitgaande van een vergoeding van 8 cent per M3 kom je op circa € 1,14 per M3. Bij een vast jaar contract betaal je nu € 1,26 per M3. Dat is een verschil van 12 cent per M3. De marktprijs van de kale gasprijs per M3 inclusief BTW beweegt zich nu al een jaar tussen de  € 0,27 en € 0,42 en de gasvoorraden zitten vol genoeg om de volgende winter te halen. Dit geeft stabiliteit aan de markt en heel Europa heeft er baat bij om dit zo te houden. 

Vastrecht kosten bij gascontract:

Let echter ook op de vastrecht kosten die je betaald. Het aantal afgenomen M3 gas is doorgaans op jaarbasis lager dan het aantal kWh voor stroomgebruik. Kijk dus naar de juiste combinatie voor je huishouden. De vastrecht kosten komen immers het hele jaar terug. Deze variëren tussen de € 5,00 en € 7,99.

Voorschotbedrag op basis van verwacht verbruik of gemiddeld jaarverbruik? 

Afhankelijk van de door jou gekozen aanbieder betaal je een maandelijks voorschot op basis van je verwachte jaarverbruik waardoor je iedere maand een gelijk bedrag betaald mocht je inschatting juist zijn. Er zijn ook partijen die iedere maand een inschatting maken van je daadwerkelijke verbruik. Gevolg hiervan is dat je in de winter doorgaans een hogere rekening zal krijgen dan in de zomermaanden. Let hier goed op, je moet hier wel mee om kunnen gaan.  

 

Een compleet overzicht met alle dynamische energie aanbieders kun je hier terugvinden 

Zie tabellen hieronder voor een snelle inschatting van de kosten bij verschillende gas en stroom tarieven.

Tip: Deel dit dynamische energie gas en stroom overzicht met vrienden en help ze met besparen:

Opbouw dynamische energie stroom tarieven kleinverbruik

Onderstaande tabel geeft je een weergave van de totale kosten die je per kWh bij de beursprijzen die je kunt terugvinden op de pagina van Dynamische-Energieprijzen.nl. Let op dat je in de tabel kiest voor stroomprijzen inclusief BTW. De prijzen voor de volgende dag kun je dagelijks vanaf 15:00 terugvinden voor de komende 24 uur.

Opbouw dynamisch stroomtarief kleinverbruik - kleiner dan 10000 kWh per jaar inclusief BTW

Opbouw dynamische energie gas tarieven kleinverbruik

Onderstaande tabel geeft je een weergave van de totale gas tarieven die je per M3 / kuub gas bij de beursprijzen die je kunt terugvinden op de pagina van Dynamische-Energieprijzen.nl. Let op dat je in de tabel kiest voor gasprijzen inclusief BTW en vermenigvuldig de tarieven maal 0,98 (zie uitleg hierboven). De nieuwe dynamische gas tarieven per Megawattuur gas dagelijks om 06:00 terugvinden en is dan geldig voor 24 uur.

Uitleg dynamisch gastarief 2024

Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.

Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.

Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.

Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.

Smart Home

Smart home

-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is

Stroom opslaan

Is een (thuis) batterij een goede oplossing?

Huis met boiler voor tapwater

Warm water opslaan

-binnenkort-Energie opslaan voor warm water op de goedkope momenten van de dag

Huis met warmtepomp met buffer

Slimmere warmtepomp

-binnenkort-Slimme algoritmes en buffers

Slim auto laden

Slim Auto laden

Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2 

Zonnepanelen en dynamische stroom

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen icm. dynamische stroom

Hoe dynamisch is je stroomverbruik

Flexibel gebruik?

Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?

Huis met bespaar smiley

Energie besparen

-binnenkort-Hoe ik thuis 30% energie bespaart heb