Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Zonne Energie Weerbericht voor de laagste stroomprijs

Hoe bepaald je de juiste momenten van de week voor je grootverbruikers?

 

Je hebt zelf geen zonnepanelen, maar hoe kun je dan toch profiteren van de laagste stroomprijzen door zelf het weerbericht in de gaten te houden. Hoe sterker de zon, des te lager de stroomtarieven. De laagste prijzen zijn in het weekend of op een feestdag en de vraag naar stroom lager ligt.

 

Dit doe je met een dynamisch energie stroomcontract en je grootverbruikers aan te zetten wanneer de wind en zon jou helpt aan een goedkope stroomprijs.

 

Door je verbruiksmomenten te verleggen help jij bij het stabiliseren van ons stroomnet en ook bij het verminderen van de gasvraag. Immers wordt nog 55% van onze stroom opgewekt met gas. Gas en kolen willen we nu immers minder gebruiken. 

 

Met een aantal voorbeelden willen wij jou inzichten geven hoe je het weerbericht met betrekking tot de zon kunt gebruiken om voor het goedkoopste en duurzaamste momenten van de week te kiezen om je grootverbruikers aan te zetten.

 

Stelling: Bij een gelijk weerbeeld qua zonneschijn zullen de stroom prijzen in het weekend het goedkoopste zijn.

In de periode vanaf half april tot eind augustus kun je tijdens zonnige weekenddagen kale stroomprijzen van 0 cent verwachten tussen circa 10:30 en 15:00 uur.  Deze periodes zullen steeds vaker gaan voorkomen en langer gaan duren.

 

Wist je dat in Californië USA 20/25 procent van de uren over het hele jaar de kale stroomprijs 0 euro is? Zo lopen vooruit op de ontwikkelingen die hier ook komen gaan.

 

Stelling: Bij een gelijke zonnige dag zullen de dagen waarbij de wind het hardste waait tot de laagste stroomprijzen leiden. Denk hierbij aan de zomerse wind in de namiddag uit het oosten. 

Zonne energie weerbericht

De Zon als Energie weerbericht voorspelling

Zon is naast de wind de meest belangrijke vorm van duurzame energie opwek in Nederland. Nederland is vlak en we hebben op dit moment nog weinig mogelijkheden om duurzame stroom op te slaan in bijvoorbeeld een stuwmeer zoals je die in de bergen terugvindt.

 

De goedkoopste stroom is duurzame energie die gebruikt wordt op het moment van opwek.

Wanneer we stroom gaan opslaan verliezen we doorgaans tussen de 10 en 25 procent aan omvormings verliezen en opslag verliezen.

Daarnaast vergt het opslaan van energie investeringen die terugverdiend dienen te worden.

 

De investeringen in grote batterijen binnen het energienet in allerlei vormen is nu  “losgebarsten” en zal afhankelijk van de groei in opwek zeker een dempende remming geven op het verschil in de laagste en hoogste stroomprijzen op de dag en later wellicht ook over langere periodes.

 

Zo heeft energie trendwatcher Jan Willem Zwang van Stratergy.nl onderzocht dat de geplande capaciteit van grotere batterijprojecten van oktober 2022 tot februari is gegroeid van 19,2 GW naar maar liefst 34 GB. Dit is een stijging van de te verwachten projecten met maar liefst 77%.

 

Op dit moment gaat al veel zon en wind energie verloren door bijvoorbeeld uitvallende zonne omvormers en wegdraaien van windmolens voor minder dan mogelijke opwek. Energie die verloren gaat en later weer opgewerkt dient te worden met gas en kolen.

 

Hoe je door het weerbericht kunt lezen als energie weerbericht voorspelling en hier ook op kunt inspelen ben jij goedkoper uit en zijn we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Met wellicht lagere gasprijzen, minder CO2 uitstoot en een gezondere lucht om in te leven.

 

Zie hieronder enkele voorbeelden hoe jij slim met het weerbericht het juiste moment van de week kunt bepalen. 

Stroom uurprijs Zondag 17 april

Voorbeeld stroomprijs zondag 17 april 2022

Inzicht in gelijkwaardige dag qua zonopwek en relatief weinig wind.

Voor zowel zondag als maandag was er een vrijwel identiek weerbericht met een piek van 11GW  van zonne energie.

Op beide dagen was de gasprijs 1,14 inclusief BTW per M3 waar deze nu rond de 0,50 ligt in maart 2023.

Gelijke uitgangspunten: Kale gasprijs per M3 op zowel 17 als 18 april waren 1,14 inclusief BTW

Stroom uurprijs maandag 18 april 2022

Voorbeeld stroomprijs maandag 18 april 2022

Gevolg: Door minder vraag in het weekend waren er op zondag negatieve stroomprijzen waar te nemen. Door hogere vraag in de ochtend en avond op maandag zijn met de toen hogere gasprijzen de pieken in de ochtend en avond sterker. Echter zijn de tarieven in het midden van de dag 7-8 cent per kWh hoger. 

Het loont hierbij om naast het energie weerbericht je grote verbruikers zoveel mogelijk in het weekend te gebruiken bij gelijkwaardige weersomstandigheden gedurende de week. 

Met een lagere gas/kolen prijs en de installatie van batterijen in het netwerk zal het verschil tussen de lage en hogere prijzen op de dag meer stabiliseren.  

Zonnige dag met veel wind

Voorbeeld zonnige dag met veel wind

Op zaterdag 23 april 2022 was er een perfecte dag: Wind op land en op zee in combinatie met een zonnige dag. 

Op deze dag hebben de netbeheerders windmolen parken op zee betaald om hun windmolens uit de wind te halen. De stroomprijs behaalde een negatieve stroomprijs van -0,08 per kWh. 

Wind op land laat een mooie opwek gedurende dag zien, die op zee lijkt lager, echter de wind blies ook op zee. Doordat we met z`n allen te weinig stroom konden opslaan of op een andere nuttige manier gebruiken zat er maar één ding op: Afschalen van capaciteit, het stroomnet moet immers in balans blijven voor vraag en aanbod.  

 

Afschalen windmodels teveel groene stroom

Afschalen windmolens: teveel groene stroom

Dit soort momenten gaan steeds vaker voorkomen met de toename van het aanbod van groene stroom. Wanneer we deze stroom nuttig kunnen gebruiken hoeven we in de avondpiek minder energie op te wekken met gas of kolen. 

Jij kunt van deze momenten met dynamische stroomprijzen profiteren en daarmee het net stabiel te houden. Nadenken wanneer je grote verbruikers aanzet loont in prijs, maar ook in het verminderen van uitstoot op een later moment. 

 

Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.

Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.

Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.

Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.

Smart Home

Smart home

-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is

Stroom opslaan

Is een (thuis) batterij een goede oplossing?

Huis met boiler voor tapwater

Warm water opslaan

-binnenkort-Energie opslaan voor warm water op de goedkope momenten van de dag

Huis met warmtepomp met buffer

Slimmere warmtepomp

-binnenkort-Slimme algoritmes en buffers

Slim auto laden

Slim Auto laden

Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2 

Zonnepanelen en dynamische stroom

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen icm. dynamische stroom

Hoe dynamisch is je stroomverbruik

Flexibel gebruik?

Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?

Huis met bespaar smiley

Energie besparen

-binnenkort-Hoe ik thuis 30% energie bespaart heb

Green energie - Green Icon

Ben jij er klaar voor  om 25-35% te besparen op je energierekening?

Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 35% en voor gas 25% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2022.