Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Krijgen we in Nederland ook creatievere energie contracten?

De ontwikkelingen van energie contracten binnen het Verenigd Koninkrijk?

Dynamische energie test

Afbeelding: Voorbeeld UK Octopus Flux tarief

In de landen om ons heen kennen ze geen salderingsregeling meer en zien we steeds meer nieuwe energie contract vormen ontstaan met gebruik van de slimme meter. Hierbij zien we speciale energie contracten ontstaan om te kunnen profiteren van de uren dat energie centrales als gas, kolen en kernenergie centrales minder makkelijk flexibel kunnen afschalen. Kolen en gas centrales werken het meest rendabel wanneer deze op constante capaciteit werken. Wanneer ze tijdelijk uitgezet zouden worden dan moet de centrale eerst op temperatuur komen voordat deze efficiënt werkt.

De komende jaren hebben we deze centrales nog nodig om ons energienet stabiel te houden. De meest flexibele centrales zijn gas centrales. Zo zijn er bijvoorbeeld ook plannen om straks waterstof te vanuit de opgewerkt energie van kerncentrales op momenten dat er al voldoende duurzame opwek gerealiseerd wordt. Leuk weetje, dit wordt roze waterstof genoemd.

Stimulering van gebruik tijdens dal momenten

Wat we in het buitenland zien ontstaan zijn stroomcontracten waarbij de gebruiker gestimuleerd wordt om op deze “dal” momenten stroom te gebruiken. Een elektrische auto die 25 duizend kilometer per jaar rijdt verbruikt doorgaans drie maal zoveel energie als een twee persoons huishouden in hun huis.

De mogelijkheid tot salderen van zonnepanelen opbrengsten is in de UK al sinds april 2019 afgeschaft en met behulp van slimme meters worden er steeds meer creatieve contracten aangeboden. We zijn benieuwd wanneer de energie maatschappijen in Nederland creatiever gaan worden bij het aanbieden van energie contracten om het energie net te stabiliseren en de consument meer vastigheid te geven dan de flexibele dynamische tarieven.

Het Octopus Go-tarief kent twee eenheidstarieven: Een piekprijs per eenheid – de prijs die u betaalt per eenheid energie die u het meest gebruikt, tussen 00:30 en 04:30 uur. Dit tarief varieert afhankelijk van waar u zich in het VK bevindt. Een daluren-eenheidsprijs – wat u tussen 00:30 uur en 04:30 uur per verbruikte eenheid energie moet betalen.

Om een indicatie te geven van de verschillen tussen het continue tarief en het extreme daltarief:

  • Dag tarief: 41,65 pence per kWh
  • Nacht tarief: 9,5 pence per kWh

Het Economie tarief (stippellijn) op onderstaande afbeelding heeft een langere dal periode die minder diep is en een hoger dag tarief.  Afhankelijk van de behoefte en de mogelijkheid om in slechts vier uur per nacht de auto te laden biedt Octopus Energy verschillende opties voor haar klanten. 

 

Octopus Go

Piek en dal momenten op momenten die nu logischer zijn.

Aan de andere kant zijn contracten met tarieven die naast een goedkoper nachttarief een hoger tarief hebben tijdens de dure avondperiode. Dit is voor de huishoudens met een thuisbatterij zoals te zien is op de eerste afbeelding van deze pagina.  Om de tarieven gedurende de avondpiek te ontlopen of juist stroom terug te leveren op deze momenten tegen een hogere prijs dan overdag. Hiervoor is echter vaak een flinke thuisbatterij nodig om op deze momenten zelf zo min mogelijk stroom te gebruiken.

Een voorbeeld hiervan is het Cosy stroom contract.

  • Dag tarief 34,76 pence per kWh
  • Piek tarief 55,62 pence per kWh (16:00 – 19:00)
  • Cosy tarief 20,86 pence per kWh ((04:00 – 07:00 & 13:00 – 16:00)

Hiernaast kent Octopus Energy ook dynamische tarieven waar er een bescherming is toegevoegd. De bescherming is dat je nooit meer betaald dan 1,00 pond (kale stroomprijs inclusief BTW) dit komt overeen met circa € 1,13 per kWh. Deze tarieven komen natuurlijk niet zoveel voor. Echter hebben we geleerd dat de markt rare bewegingen kan maken en zou dan enige vorm van bescherming geven aan de klant.

Twee contracts mogelijkheden voor teruglevering zonnestroom.

Octopus Energy komt regelmatig met aangepaste contracten en teruglever vergoedingen vanuit je zonnepanelen bieden twee opties: Een vaste teruglever vergoeding van 15 pence ( circa 0,18 eurocent) per kWh of een uitbetaling op basis van dynamische tarieven. De 15 pence per kWh is een op het moment van schrijven blijkbaar het hoogste vaste tarief binnen het VK.

Informatie over dit artikel hebben we onder meer verkregen van het Youtube Channel van Gary Does Solar. Hij heeft wel vaker leuke informatieve video`s over de ontwikkelingen in de UK.

Octopus Energy is actief in meerdere landen zoals Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italie, Japan, Nieuw-Zeeland en de USA. De aanbieder is ook actief in het stimuleren van slimme sturing zoals we dat ook bij bij dynamische energie leveranciers in Nederland zien. 

 

Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.

Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.

Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.

Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.

Smart Home

Smart home

-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is

Stroom opslaan

Is een (thuis) batterij een goede oplossing?

Huis met boiler voor tapwater

Warm water opslaan

-binnenkort-Energie opslaan voor warm water op de goedkope momenten van de dag

Huis met warmtepomp met buffer

Slimmere warmtepomp

-binnenkort-Slimme algoritmes en buffers

Slim auto laden

Slim Auto laden

Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2 

Zonnepanelen en dynamische stroom

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen icm. dynamische stroom

Hoe dynamisch is je stroomverbruik

Flexibel gebruik?

Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?

Huis met bespaar smiley

Energie besparen

-binnenkort-Hoe ik thuis 30% energie bespaart heb

Green energie - Green Icon

Ben jij er klaar voor  om 25-35% te besparen op je energierekening?

Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 35% en voor gas 25% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2022.

Wanneer is de dynamische stroomprijs het goedkoopste?

Het weerbericht van de zon en de wind uitgelegd.

Hoe kun jij de voordeligste en meest duurzame momenten van de week bepalen om hiervan optimaal gebruik te maken?

Groene en duurzame energie die gelijk gebruikt wordt hoeft niet opgeslagen te worden voor later verbruik. Bijkomend voordeel is dat we ook geen duurdere duurzame fossiele grondstoffen hoeven te verbranden tegen een hogere prijs: Kosten, CO2 en een vervuilde lucht.