Het belang van het afgiftesysteem voor de efficiëntie van uw warmtepomp
Balans in afgiftesysteem zorgt voor lagere kosten ben meer comfort.
Het oppervlakte van het afgiftesysteem, zoals radiatoren en vloerverwarming, speelt een cruciale rol in de efficiëntie van een warmtepomp.
Een groter oppervlakte zorgt voor meer afgifte oppervlak waardoor de temperatuur van het water lager hoeft te zijn.
Stelregel: Voor iedere graad Celsius die het water binnen het afgiftesysteem hoger moet zijn, neemt het rendement van je warmtepomp met twee procent af. Wees gerust, ook een CV-ketel levert lagere rendementen bij hogere temperaturen.
De warmtepomp moet immers meer energie verbruiken om een hogere druk te creëren voor een hogere temperatuur.
Wat zijn de oorzaken efficiëntie verlies in het afgiftesysteem?
1. Warmteverlies: Een woning verliest meer energie als deze niet goed kierdicht is of minder goed geïsoleerd. Warmteverliezen moeten worden gecompenseerd door warmer water aan te voeren.
2. Afgifteoppervlak: Een klein afgifteoppervlak, zoals een blokje van 10x10x10 cm, moet heel heet zijn om een woonkamer te verwarmen. Een groter afgifteoppervlak, zoals vloerverwarming, kan met een lagere temperatuur werken.
3. Delta T: Bij een CV-ketel is een delta T van 20 graden normaal, wat betekent dat het temperatuurverschil tussen aanvoer- en retourwater 20 graden is. Bij een warmtepomp is dit doorgaans 5 graden bij vloerverwarming en 8 graden bij radiatoren.
4. Flow Rate: De snelheid waarmee water door het afgiftesysteem stroomt, is bij lagere temperatuur warmtepompen doorgaans drie keer sneller dan bij een CV-installatie. Hierdoor kan de gemiddelde temperatuur lager zijn en de warmtepomp efficiënter werken.
5. Onbalans 1: Er is onbalans in je afgiftesysteem wanneer de retourtemperaturen van verschillende radiatoren en vloerverwarming ongelijk zijn bij terugkomst bij de verdeler. Balans kun je terugkrijgen door de flowsnelheid van het water aan te passen.
Wanneer de flow door een radiator te hoog is zal zal het warme water de radiator snel verlaten zonder z`n warmte af te geven. Hierdoor stroomt warm water terug naar de warmtepomp. Warm water is minder makkelijk te verwarmen dan koel water. Door de doorstroming via het voetventiel te knijpen zal het water gelijkmatiger de warmte afgeven.
Bij een juiste snelheid van de flow door de radiator zal het afgiftesysteem beter functioneren. Let op! Voor een goede balans dient het water uit alle radiatoren en vloerverwarming dezelfde retourtemperatuur terug moeten geven. Het juist afstellen tussen de verschillende radiatoren voor een balans in het afgifte systeem vergt tijd en kunde.
6. Buiten Temperatuur: Wanneer het buiten kouder wordt en de delta T tussen binnen- en buitentemperatuur groter wordt, is er meer energie nodig om je huis te verwarmen. Dit betekent dat de temperatuur van het water hoger moet zijn om deze energie aan te voeren.
7. Onbalans 2: Bij een CV-ketel en vloerverwarming was het normaal om koud retourwater te mengen met warm aanvoerwater. Dit zorgt voor onbalans bij een warmtepomp, wat kan leiden tot een 15-20 procent hoger energieverbruik. Zie hier uitleg op YouTube van Klimaat techniek Nederland.
8. Buisisolatie: Pas buisisolatie alleen toe op leidingen in niet-bewoonde gedeeltes. Ook de buizen binnen de bewoonde ruimte geven warmte af en zorgen voor een lagere gemiddelde temperatuur.
9. Piek Verwarming: Verwarmen op piektijden met een warmtepomp kan teleurstellend zijn. De aangevoerde temperatuur zal hoger zijn en meer energie vergen van de compressor. Snel en kort verwarmen kan zelfs leiden tot de inzet van een onzuinig elektrisch element.
10. Energieverbruik Meten: Het is verstandig om het energieverbruik van je warmtepomp te meten, zowel van de binnen- als buitenunit. Dit kan verrassende inzichten opleveren, zoals bij de surfclub in Noordwijk waar de warmtepomp 5,5 jaar draaide met een SCOP van slechts 2,16. Bijna 50 procent van de benodigde warmte werd door het element opgewerkt. Dit geeft ook het belang aan van actieve monitoring door u zelf of de installateur. De data van de warmtepomp zelf roept voor de normale consument echter alleen maar vragen op (en tijd voor de installateur).
10. Vuilophoping: Vuilophoping kan de warmteoverdracht verminderen. Dit kan worden gedetecteerd met een infraroodcamera en opgelost door doorspoelen en het gebruik van een magneetfilter. Het is ook noodzaak om de filters van de warmtepomp zelf regelmatig schoon te (laten) maken.
Heeft u feedback over dit artikel? laat het ons weten via het contactformulier.
Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.
Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.
Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.
Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.
Smart home
-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is
Stroom opslaan
Is een (thuis) batterij een goede oplossing?
Slimme elektrische zonnestroom en epex boiler
Hoe maak je de juiste boiler keuze?
Slimmere warmtepomp
Slimste warmtepomp controler
Slim Auto laden
Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2
Zonnepanelen
zonnepanelen icm dynamisch energiecontract
Flexibel gebruik?
Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?
Energie besparen
-binnenkort-Thuis: 30 procent energie besparing
Ben jij er klaar voor om 25-35% te besparen op je energierekening?
Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 35% en voor gas 25% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2023. Slim aansturen van grote verbruikers als een warmtepomp genieten extra voordeel in CO2 en prijs.