Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Wind Energie Weerbericht voor de laagste stroomprijs

Hoe bepaald je de juiste momenten van de week voor je grootverbruikers?

Sinds enkele maanden kennen we het goede initiatief met Helga van Leur: Het energie weerbericht. 

 

Wekelijks wordt er een verwachting van de komende week afgegeven qua hoeveelheid zoninstraling en de wind verwachting per dag en de afwijking tegenover het “normaal” voor de tijd van het jaar.

  

We worden steeds beter in het voorspellen van het weer, de zon en de wind en de hoeveelheid energie die daar mee opgewekt wordt is immers met grote stappen groter aan het worden.

 

Het wind energie weerbericht is vooral in de winter van groot belang. In de zomer is de zon van grote rol in onze groene energie voorziening.

 

In het voorjaar zorgt een oosten wind in combinatie met een zonnige dag steeds vaker voor negatieve stroomprijzen waar jij van kunt profiteren.

Wind Energie weerbericht

 

Stelling: Alle energie die we direct consumeren op het moment dat het beschikbaar is hoeven we niet op de slaan voor het later gebruiken van deze duurzaam opgewerkte energie.

 

Stelling: Als we de groene en duurzame energie direct gebruiken wanneer het beschikbaar is hoeven we later minder (duur) gas en kolen te verbranden om ons van energie te voorzien. Ofwel met minder vraag naar gas en kolen zal ook de prijs van deze producten (vraag en aanbod) zakken. De energieprijs zal tijdens de groenste momenten het laagste zijn.

 

Er is niets zo veranderlijk als het weer wordt er gezegd. En dat is een feit. Wind is het moeilijkste om te voorspellen weet ik als kitesurfer. Het loont daarom het weer in de gaten te houden om zo de goedkoopste en duurzaamste momenten voor een lage dynamische energie stroomprijs in de gaten te houden.  Waait het pas in de avond? of ligt het lage drukgebied 100 kilometer naar boven of naar onderen? Dan heeft dat impact op de dynamische stroomprijs. Hieronder geven we een aantal tips hoe je in staat wordt om nog beter te kunnen timen wanneer je je wasje draait of wanneer je je EV het beste kunt laden.  Een Elektrische Auto hoeft bij circa 20.000 kilometer per jaar slechts 2x per week bijgeladen te worden.

Opwek wind - energie weerbericht
energie weerbericht wind

Op zondag 29 januari was er een flinke toename van de wind op land en op zee. In de loop van de dag werd de maximale beschikbare opwek op land en op zee behaald. Zie de screenshots van Energieopwek.nl. 

Ons verbruik ligt in het weekend lager dan tijdens de werkdagen, net dat we in de nachten minder energie consumeren dan gedurende de uren dat de meeste mensen en bedrijven actief zijn. De Dynamische stroomprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De toename van de wind gedurende dag zorgt ervoor dat er geen serieuze avondpiek in de prijs ontstaat. Echter blijft de wind waaien wat er voor zorgt dat in de nacht van 29 op 30 januari de laagste stroomprijzen behaald worden. Zie hiervoor de ontwikkelingen van de epexpot prijzen hieronder:

dynamische stroomprijs energie weerbericht invloed

Zondag 29 januari 2023

Nieuwe Epexspot prijzen worden iedere dag voor de komende 24 uur om circa 15:00 bekend gemaakt. Door zelf de wind voorspelling te bekijken was je al eerder in staat om een betere een inschatting kunnen maken. Je kunt dan nog beter vooruit plannen wanneer je bijvoorbeeld je auto zou kunnen laden of je vaatwasser aan zou kunnen zetten. 

Wind energie weerbericht30 januari

Maandag 30 januari

De wind bleef in de nacht van 29 op 30 januari flink doorwaaien en de vraag in de nacht nam af. Laat dat nu voor jou het juiste moment zijn om je planbare energie verbruikers aan te zetten waarbij je circa 18 cent per kWh kon besparen. 

Hoe je zelf beter het wind weerbericht en daarbij de wind voorspelling beter in de gaten kunt houden leggen we hieronder uit. 

De Wind als Energie weerbericht voorspelling

Wind is naast zon de meest belangrijke vorm van duurzame energie opwek. Windmolens worden groter en zien we terug op land en op de zee. Ons klimaat is zo dat wij meer wind in de donkere maanden hebben dan in de zomer. Waarbij deze twee duurzame energiebronnen redelijk complementair aan elkaar zijn. 

We wekken op land en op zee windenergie op. Het gebied dat invloed heeft op de Epexspot stroomprijs is echter groter dan Nederland. Er komen steeds meer grote stroomverbindingen tussen de landen om on heen. De komende jaren komt er een flinke toename vanuit wind op zee. In Schotland en voor de kust van Noorwegen is de wind gemiddeld een stuk sterker dan hier in Nederland. Zo gebeurt het al regelmatig dat Schotland de gehele dag gebruikt maakt van goedkope duurzame stroom en overschotten worden verdeeld over andere landen. Wanneer je naar de wind als weerbericht bekijkt op Windy.com of hun mooie app download kun je een tijdlijn afspelen voor de windvoorspelling voor de komende dagen. Zie voorbeeld hieronder waarbij de windstille gebieden blauw gekleurd zijn en de gebieden met een goede hoeveelheid wind groen tot rood/paars kleuren. 

Wanneer je de basis beter begrijpt hoe prijzen tot stand komen kun je hier zelf beter op anticiperen.  Nu denk je missschien: Het is wel een boel gedoe. Dat begrijpen we! Gelukkig zijn er steeds meer mensen en bedrijven bezig om handige software en hardware te ontwikkelen die je helpen bij het optimaal gebruiken van de goedkoopste en duurzaamste stroom.  Uiteraard gaan we hier op dynamischeenergie.nl dieper op in. Blijf ons volgen en wij hopen dat we jou kunnen helpen bij het maken van de juiste duurzame investeringen en beslissingen. 

Green energie - Green Icon

Ben jij er klaar voor  om 25-35% te besparen op je energierekening?

Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 35% en voor gas 25% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2022.