Reeds 300.000 Overstappers

Besparing 2023: stroom -50% gas -42%

Gratis Dynamische Energie Test

Home » Start Test – Heb je een slimme meter? » Wat kan ik met een slimme meter?

Wat kan ik met een slimme meter?

Een slimme meter geeft inzicht in gebruik en mogelijkheden om je verbruik te sturen.

  1. Je verbruik en terug levering apart uit te lezen door dubbel teller systeem.
  2.  Dagelijks of verbruik per uur bekijken bij je energie aanbieder (na jou toestemming).
  3. Je verbruiksgegevens koppelen aan een externe websites via P4 poort om je verbruik te vergelijken met andere mensen in de regio en bijvoorbeeld je verbruik gekoppeld aan graaddagen.
  4. Je slimme meter voorzien van een P1 poort (zie foto) lezer om zo met slimme stekkers verbruikers aan en uit te zetten op voor jou gunstige momenten.
  5. Eenvoudig detecteren van onnodige verbruikers en sluipverbruik met real time verbruiks informatie. Bij opgeslagen verbruiks historie is het ook mogelijk om effect van je isolatie of aanpassing van je verbruik te meten.
  6. Nooit meer meterstanden doorgeven voor gas en stroom.

Hieronder gaan we verder in op online verbruikersmanagers en real-time verbruikers managers.

Slimme meter met p1 meter

Online verbruiksmanager

Een online verbruiksmanager kun je toestemming geven voor het uitlezen van de slimme digitale meter vanuit de netbeheerder.  Dit wordt een P4 koppeling genoemd. Deze koppeling zorgt ervoor dat jou verbruiksgegevens 2-3 dagen na je verbruik doorgegeven worden aan de online verbruiksmanager van jou keuze.

Een online verbruiksmanager kan je inzicht geven in je gemiddelde sluipverbruik maar omdat je apparaten binnen je woning niet apart meet kun je de bron van je sluipverbruik niet opzoeken met behulp van een online verbruiksmanager.

De data binnen een online verbruiksmanager kun je gebruiken om de factuur van je energie maatschappij te controleren en bijvoorbeeld je verbruik te vergelijken met die van vrienden via Enelogic

Slimmemeterportal geeft je gratis inzicht in verbruik in vergelijk met bewoners in jouw gemeente en toont de temperatuur en graaddagen. Temperatuur geeft een leuke indicatie, echter heeft de windsnelheid en daarmee de windchill factor ook invloed op de verwarming behoefde van jouw woning. Als jij buiten in de kou staat en het waait hard koel je immers ook sneller of en krijg je het sneller koud. Zo ook jouw woning. Voor gebruik van de app en opslaan van historische data voor langer dan 360 dagen wordt € 1,50 per maand gevraagd.

Persoonlijk gebruik ik liever een real-time oplossing waarmee ik real-time inzicht verkrijg en daadwerkelijk gebruikers kan sturen en automatisch op momenten dat er niemand thuis is of we slapen sluipverbruikers uitgezet kunnen worden.

Gebruik in gemeente - slimmemeterportal
N

Extra inzicht in verbruik

N

Verwarmings gedrag vergelijken met graaddagen

N

Vergelijk verbruik met jouw gemeente/vrienden

N

Inzicht totaal verbruik halverwege maand

N

Notificatie bij aflopen contract

M

Alleen inzicht in totaal verbruik - opwek

M

Vaak niet geschikt voor dynamische tarieven

M

Extra mogelijkheden met betaling

M

Niet ingericht op aparte leverancier gas en stroom

M

Geen aansturing van slimme stekkers

M

Geen apart verbruik laden EV - vergelijk verbruik in huis

Real time verbruiksmanager

De in Nederland bekendste P1 meters zijn de HomeWizard en de Tibber Pulse meter.

Elke slimme meter is voorzien van een P1 poort waar je een of meerdere P1 meters kunt aansluiten. Mocht je meerdere meters aan je P1 poort willen aansluiten dan heb je een spitter nodig en wellicht extra voeding. De P1 meter geeft doorgaans genoeg stroom om één P1 meter te laten werken.

De Tibber Pulse kost momenteel € 49,95 voor Tibber klanten en is niet geschikt voor het meten van gas.

Met de HomeWizard P1 meter kun je zonder meerkosten 1 fase stroom en gas meten voor een looptijd van een jaar. Deze gegevens worden inzichtelijk gemaakt in de Homewizard app of online portal.  Heb je een drie fase aansluiting of wilt je je historische gegevens langer bewaren, slimme routeringen toepassen via Energy+ dan betaal je hier 0,99 per maand voor via de Appstore of je Google Account. Je kunt deze dienst overigens per maand opzeggen.

Slimme stekkers met verbruikscijfers 

Met de slimme stekkers of  Wifi kWh meters in de meterkast van HomeWizard ( kosten vanaf 33,95 tot 129,95) kun je het daadwerkelijk verbruik van een apparaat achter de meter meten. Deze meetinstrumenten zijn MID gecertificeerd en daarbij van hoge kwaliteit en wettelijk goedgekeurd voor bijvoorbeeld fiscale doorbelasting. Handig bij verhuur van kamers bijvoorbeeld of het doorbelasten van energie verbruik van je auto. 

Slim schakelen van verbruikers

Een voorbeeld van een slimme schakeling is bijvoorboorbeeld: Indien zonneopwek voor 5 minuten meer dan 2.000 Watt is, dan mag de vooraf ingestelde wasmachine draaien. Indien verbruik 5 minuten lager dan 5 watt is, schakel de slimme stekker en daarmee de gebruiker erachter uit. Zo beperk je sluipverbruik en kun je optimaal gebruik maken van de zonnestroom.

Makkelijk terugverdienen van je aankoop

Wanneer je je sluipverbruik met 10 watt kunt verminderen bespaar je op jaarbasis 87,60 kWh.  10 watt is voor iedereen haalbaar. Mijn grootste sluipverbruiker was de zwarte Horizon Box van Ziggo.  Deze gebruikte circa 59 watt continue en was voor vervanging goed voor meer dan 20% van mijn jaarverbruik (ex laden auto).

Hoe bereken jaarlijks sluipverbruik per apparaat?

1 kWh is 1000 watt gebruik voor 1 uur. 
1.000 / 59 watt = 16,95 uur om 1 kWh te verbruiken.
Een jaar heeft 8760 uur.
8760/16,95 = 516 kWh per jaar. 

Met slimme stekkers kun je apparaten uitschakelen wanneer je bijvoorbeeld slaapt en zo onnodige gebruikers uitzetten. 

Watermeter uitlezen?

Naast het meten van stroom en gas is het mogelijk om tegen meerprijs een water meter te kopen. Een watermeter die je op je watermeter in de meterkast moet monteren kost 49,95 en wordt meerdere keren per dag uitgelezen. Je water rekening is wellicht een stuk lager dan je gas of stroom rekening. Het is aan jezelf om te bepalen of dit interessant is voor je huishouden. 

Directe koppeling van je Zonnepanelen omvormer.

Sinds februari 2023 heeft Homewizard het mogelijk gemaakt om de opwek van je zonnepanelen via een API (technische koppeling) direct in de App weer te geven. Je dient hiervoor op dit moment wel een omvormer van Solar Edge, Goodwe of Growatt te gebruiken. Andere omvormer merken bieden deze optie niet gratis aan waardoor HomeWizard deze momenteel nog niet geimplementeerd heeft. 

Waar moet HomeWizard nog aan werken?

Een belangrijke functie die ik mis bij de oplossing van HomeWizard is het sturen van je stroom verbruik op basis van de dynamische uurtarieven stroom of bijvoorbeeld de meest goeedkoopste duurzame momenten om je stroom te gebruiken.  Dit is een functie die wel binnen het Tibber platform beschikbaar is. Tevens zou het overzichtelijker kunnen om de slimme stekkers eenvoudiger via de app aan en uit te zetten.  

Wil je Je huis next level optimaal schakelen op tarieven maar bijvoorbeeld ook je gordijnen automatisch sluiten/openen? Lees dan verder. 

 

Homewizard P1 meter
N

Extra inzicht in real-time stroom verbruik

N

Gasverbruik per 5 minuten inzichtelijk (of per uur)

N

Meters zijn MID gecertificeerd

N

Minimaliseer je sluipverbruik met slimme regels

N

Mogelijkheid Push bericht bij vreemd verbruik

N

Verbruik sturen bij zonneopwek

N

Verbruik laden auto apart inzichtelijk te maken

M

Homewizard: Nog geen sturing op uurtarieven stroom

M

Kosten niet inzichtelijk voor dynamische contracten

M

Niet ingericht op aparte leverancier gas en stroom

M

3 fase en data historie tegen beperkte meerprijs

Oplossingen om slim met goedkope dynamische energie om te gaan.

Om je energie rekening zo laag mogelijk uit te laten vallen wil je energie gebruiken op de momenten dat dynamische stroom goedkoop en duurzaam is.

Deze goedkope stroom momenten zijn doorgaans ook de meest duurzame momenten.

Er zijn veel vragen van consumenten welke investeringen de meest verstandige zijn om energie te besparen en energie op het juiste moment te gebruiken.

Smart Home

Smart home

-binnenkort-Automatisch slim energie gebruiken als het goedkoop is

Stroom opslaan

Is een (thuis) batterij een goede oplossing?

Huis met boiler voor tapwater

Warm water opslaan

-binnenkort-Energie opslaan voor warm water op de goedkope momenten van de dag

Huis met warmtepomp met buffer

Slimmere warmtepomp

-binnenkort-Slimme algoritmes en buffers

Slim auto laden

Slim Auto laden

Wat is verstandig? sturen op Epex uurprijs of op CO2 

Zonnepanelen en dynamische stroom

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen icm. dynamische stroom

Hoe dynamisch is je stroomverbruik

Flexibel gebruik?

Hoeveel procent van je stroomverbruik is flexibel?

Huis met bespaar smiley

Energie besparen

-binnenkort-Hoe ik thuis 30% energie bespaart heb

Green energie - Green Icon

Ben jij er klaar voor  om 25-35% te besparen op je energierekening?

Uit onderzoek van de dynamische energie leveranciers waren afnemers van dynamische stroom 35% en voor gas 25% goedkoper uit dan afnemers met een variabel contract in 2022.